old phone with rotary dial

Jag känner en människa som har en särskild talang att lyssna. Jag lägger inte upp någon bild på honom. Vill man lära känna honom testar man 10 dagar gratis hur det är när han lyssnar på en. Då lär man också känna hur han ”ser ut”. Man lär känna honom genom hans öra, genom att man själv har fokus på sej själv och sätter ord på hur man har det, hur det känns, hur man är med sina känslor eller med tomheten inuti, med ångesten, med drömmen, med sveket, med glädjen. Esamael som han som ”lyssnarkontakt” kallar sej säger sällan något, nästan aldrig något och det är inte poängen. Poängen är att ha en som lyssnar, som verkligen kan lyssna och där man får vara precis som man är och reagera på sej själv, vara med en själv. Det är dörren in till att landa i sej själv, att hamna i en fred inuti.

Vi människor är ”flock-varelser” (”flockdjur” skulle man också kunna säga). Det naturliga för oss är att vara tillsammans med andra människor, arbeta och leva tillsammans. I vår tid råder andra ideal, att vi ska klara oss själva som ensamma individer och den prestation vi på egen hand får till gäller som störst. Detta ideal ställer till med mycket problem. Det skapar en otrygghet djupt i oss att vara skilda från flocken, att vi liksom är ”utstötta”.

Det är därför det Esamael erbjuder är friskvård och han lyssnar som konst. Att lyssna så att den som är i fokus kan vara med sej själv, kan vara i gemenskap, kan vara ”i flock”. Kroppen blir då trygg, den ”inser” då den yttre tryggheten som gör den inre tryggheten verklig.

Det han efter dom 10 gratisdagarna erbjuder är ett kontaktabonnemang, att man kan ringa till honom när som helst på dygnet, natt som dag. Han svarar så ofta han bara kan och skulle han inte kunna svara så skickar han sms när det går igen. För möjligheten att kunna nå honom och vara i hans lyssnande vill han ha 1500 kr/månad.

Vill du prova? Skriv då ett mail till iris@irisjohansson.com